این روزها هرچه بیشتر وارد عمق روابط کاری و اجتماعی میشویم، با مفهومی به نام “ناسازگاری” یا “مغایرت” روبرو میشویم. این مفهوم، به زبان سادهتر، “تعارض” نامیده میشود و بخش غیر قابل چشم پوشی از زندگی روزمره ماست.آگاهی از آن و روشهای مدیریت آن برای ما فرصتهای ارزشمندی را فراهم میکند که میتوانیم درک بهتری از شرایط مختلف، افراد و حتی خودمان داشته باشیم.
در این مقاله قصد داریم پنج نوع از تعارضات رایج را بررسی کنیم. با آگاهی بیشتر از این ناسازگاریها، میتوانیم از به وجود آمدن برخی چالشها و مسائل در محیط کار و زندگی شخصی جلگیری کنیم. ممکن است این ناسازگاریها از نظر برخی به عنوان یک مشکل دیده شود، اما نباید اینگونه ببینیم. اینها فرصتی برای رشد است و میتواند ابزاری موثر برای گروهها یا افراد باشد.
قبل از پرداختن به انواع تعارض، باید به این سوال پاسخ دهیم: تعارض چیست؟ برای در بهتر تعارض تماشای ویدیوی بالا را به شما پیشنهاد میکنیم.
تعارض چیست؟
تعارض در واقع به بروز مغایرت یا ناسازگاری در اهداف، ارزشها، عقاید، نظرات، رفتارها یا منافع بین دو یا چند نفر اشاره دارد. این مغایرت ممکن است در حوزههای مختلفی از جمله خانواده، کار، دوستی، روابط تیمی، عاطفی و اجتماعی رخ دهد. به طور ساده به وجود ایدهها و رفتارهای مخالف با ماهیتهای متفاوت مربوط میشود، که در نتیجه به یک حالت چالشانگیز منجر خواهد شد.
تعارض در برخی موارد منجر به ایجاد استرس و فشار زیادی بر روی افراد شود. اما نباید فراموش کرد که این مغایرتها همیشه بد نیستند. در واقع، اگر به درستی مدیریت شوند، میتوانند منجر به رشد و پیشرفت شخصی و حتی سازمانی شوند. این ناسازگاریها میتوانند فرصتهایی برای تعمیق درک ما از خود و دیگران، یادگیری روشهای جدید برای حل مشکلات و رشد شخصیتی فراهم کنند.
روشهای مدیریت تعارض:
برای مدیریت تعارض یکی از مهمترین کارها شناخت منشأ ناسازگاری است. برخی از مهارتهای نرم کاربردی مثل شناخت زبان بدن، مسئولیت پذیری، قدرت شخصی و … میتواند به شما در پیدا کردن دلیل آنها کمک کند.
- تلاش برای درک و دیدن چیزها از منظر دیگران
- ارتباط باز و صادقانه
- استفاده از مدیریت هیجانات و تکنیکهای کنترل استرس
انواع تعارض:
۱- تعارض بین فردی
تعارض بین فردی به ناسازگاری بین دو شخص اشاره میکند. این مغایرت معمولا در نتیجه وجود تفاوت بین اشخاص رخ میدهد. این نوع ناسازگاری زمانی اتفاق میافتد که اهداف، ارزشها، علاقهها یا نیازهای دو نفر با یکدیگر همخوانی نداشته باشند. برای مثال، شما ممکن است بخواهید در آخر هفته به سفر بروید، در حالی که همسرتان ترجیح میدهد در خانه بماند و استراحت کند.
روش مدیریت تعارض بین فردی یا شخصی چیست؟
ما شخصیتهای متفاوتی داریم که معمولا به انتخابها و دیدگاههای ناسازگاری منجر میشود. ظاهرا، این یک رخداد طبیعی است که به شخص کمک میکند که رشد شخصی پیدا کرده و روابط خود با دیگران را توسعه دهد. با این حال، وقتی ناسازگاری بین فردی بیش از حد مخرب میشود، کمک خواستن از یک فرد میانجی میتواند در حل کردن آن سودمند باشد.

۲- تعارض درون فردی
تعارض درون فردی در درون و ذهن فرد رخ میدهد. بنابراین، این یک نوع مغایرت روانی است که شامل تفکرات، ارزشها، اصول و هیجانات فرد میشود. این مدل میتواند در مقیاسهای مختلفی رخ بدهد. در صورتی که برای شما سخت باشد که کشمکشهای درونی خود را رمزگشایی کنید، کنترل این نوع میتواند برایتان خیلی سخت شود. این مسئله به بی قراری و ناراحتی منجر می شود، یا حتی می تواند باعث ایجاد افسردگی شود.
روش مدیریت تعارض درون فردی چگونه است؟
برای مدیریت تعارض درون فردی، بهتر است که به دنبال راهی باشید که از طریق ارتباط با دیگر مردم اضطراب خود را رها کنید. در نهایت، وقتی از آن شرایط خارج شوید میتوانید توانمندی شخصی بیشتری کسب کنید. بنابراین، این تجربه یک تغییر مثبت را در شما ایجاد میکند که در فرایند رشد شخصی به شما کمک حال شماست.

۳- تعارض درون گروهی
تعارض درون گروهی نوعی از مغایرت است که بین افراد یک تیم یا بخشهای مختلف سازمان رخ میدهد. این نوع برخاسته از مخالفتهای بین فردی (مثلا اعضای تیم شخصیتهای متفاوتی دارند که میتواند به تنش منجر شود) یا تفاوتهای موجود در دیدگاهها و ایدهها (مثلا در یک ارائه، ممکن است به خاطر تفاوت دیدگاه اعضای دیگر تیم، مفاهیم ارائه شده توسط یک نفر توسط دیگر اعضا غلط پنداشته شوند) است.
تعارض درون گروهی یا تیمی خوب است یا بد؟
در درون یک تیم، تعارض میتواند از این نظر سودمند باشد که در نهایت به تصمیمگیریهایی ختم میشود که به آنها امکان میدهد به اهداف خود دست پیدا کنند و همینطور به بهبود کار تیمی افراد کمک کند. بااین حال، در صورتی که میزان آن باعث برهم خوردن توازن بین اعضا شود، گرفتن راهنمایی جدی از طرف یک فرد یا گروه متفاوت مورد نیاز است تا بتوان آن را حل کرد.

۴- تعارض بین گروهی یا سازمانی
تعارض بین گروهی زمانی رخ میدهد که در بین تیمهای مختلف در درون یک سازمان، سوءتفاهمی ایجاد میشود. به عنوان مثال، بخش فروش یک سازمان میتواند درگیر تعارض با بخش حمایت از مشتریان شود. این امر به خاطر مجموعه اهداف و منافع متفاوت در بین این گروهها رخ میدهد. به علاوه، رقابت نیز به ایجاد ناسازگاری درون گروهی کمک میکند. تقویت مهارت اخلاق کاری میتواند در پیش گیری از آنها کمک کند.
بهترین روش مدیریت تعارض بین گروهی یا سازمانی چیست؟
شناخت افراد در سازمان و آگاهی از بهترین مدل ارتباط موثر با هر یک از آنها یک روش بسیار کاربردی برای مدیریت ناسازگاریها در سازمان است. این روش به مدیران کمک میکند ناسازگاریها را در تیم کاهش دهند و محیط کار آرام برای کارکنان خود فراهم کنند. بانا تیم خدمتی جدید است که با ارزیابی هر یک از کارکنان، چالشها و مشکلات را در میان آنها شناسایی میکند و راهکارهای کاربردی برای بهبود آن پینشهاد میدهد. برای مطالعه بیشتر و دریافت اطلاعات مربوط به این خدمت روی لینک زیر کلیک کنید.
اما انواع دیگری از تعارضات وجود دارند که عبارتاند از:
تعارض ارزشها:
هر فردی ارزشها و باورهای خود را دارد که بر اساس آنها تصمیمات خود را اتخاذ میکند. این نوع از ناسازگاری زمانی اتفاق میافتد که ارزشها یا باورهای دو یا چند نفر با هم تضاد داشته باشند. برای مثال، شخصی ممکن است باور داشته باشد که کار کردن تا دیروقت یک نشان از تعهد و موفقیت است، در حالی که شخص دیگری ممکن است باور داشته باشد که تعادل بین کار و زندگی شخصی بسیار مهمتر است. برای شناخت ارزشهای فردی یکی از ابزارهای کاربردی و مفید تست ارزشهای شخصی شوارتز است که کمک میکند ارزشهای شخصی خود را بشناسید.
تعارض عاطفی:
در برخی مواقع، احساسات و عواطف ما باعث میشوند که در موقعیتهایی که با خودمان یا دیگران مغایرت داریم، عاطفی و احساسی رفتار کنیم. برای مثال، اگر شما در یک موقعیت استرسزا قرار گیرید، ممکن است عصبانی شوید و با دیگران بطور غیرمنتظرهای رفتار کنید.
تعارض رفتاری:
تاثیر تعارض در زندگی کاری و شخصی چگونه است؟
تعارض یک بخش غیرقابل اجتناب در زندگی است. هر یک از ما دیدگاهها، ایدهها و مجموعه باورهای مخصوص به خودمان را داریم. ما روشهای خودمان برای حل مسائل مختلف داریم. بر اساس چیزی عمل میکنیم که فکر میکنیم صحیح است. بنابراین، ما اغلب در سناریوهای مختلفی با ناسازگاری مواجه میشویم. این میتواند با دیگر افراد، گروهها و یا کشمکش در درون خودمان باشد. درنتیجه، تعارض به شیوههای مختلف بر رفتارها و تصمیمات ما تاثیر میگذارد.

سوالات متداول:
معنی تعارض در روانشناسی چیست؟
چگونه تعارضات را در یک تیم مدیریت کنیم؟
- برقراری یک فضای باز برای بحث و گفتگو: بحث و گفتگوی باز میتواند به اعضای تیم کمک کند تا درک بهتری از دیدگاهها و احساسات یکدیگر پیدا کنند.
- توسعه مهارتهای ارتباطی: مهارتهای ارتباطی مثل گوش دادن فعال و ابراز حس به شکل مناسب، میتواند به کاهش تعارضات کمک کند.
- استفاده از روشهای حل تعارض: این روشها میتواند شامل مذاکره، میانجیگری، یا حتی استفاده از خدمات یک مشاور حرفهای باشد.
انواع تعارضات در یک تیم چیست؟
- اهداف: وقتی اهداف اعضای تیم با یکدیگر یا با اهداف کلی تیم ناسازگار هستند.
- منابع: وقتی دسترسی به منابع محدود، مثل زمان، پول، یا ابزار، منجر به تعارض میشود.
- روشها: وقتی اعضای تیم در مورد چگونگی انجام یک کار مختلف فکر میکنند.
- ارزشها: وقتی ارزشها و اعتقادات اعضای تیم با یکدیگر متضاد هستند.
بدون دیدگاه