چرا زبان بدن در محیط کار مهم است؟ سبک نشستن یا تُن صدای شما چه معنایی دارد؟ وقتی که دست‌ها را از هم باز می‌کنید، چه مفهومی را به دیگران منتقل می‌کنید؟

تسلط بر زبان بدن، نه تنها می‌تواند در مصاحبه شغلی‌، سخنرانی‌ها و در روابط اجتماعی تاثیرگذار باشد، بلکه می‌تواند بر روی ذهن دیگران نیز تاثیر بگذارد! از طریق این مقاله می‌فهمید که چگونه می توانید از زبان بدن خود نهایت استفاده را ببرید یا حتی چگونه می‌توانید وضعیت فرد دیگری را از طریق حرکاتش «بفهمید». زبان بدن، مهارتی شگفت انگیز است که همه مایل به داشتن آن هستند!

به طور کلی ما در سه سطح کلامی، غیرکلامی و زبانی ارتباط برقرار می‌کنیم. (روشی که ما با استفاده از تُن صدایمان برای افزودن معنای بیش‌تر به پیام خود استفاده می‌کنیم).

تعریف زبان بدن

زبان بدن به معنای انتقال اطلاعات به دیگران از طریق حرکات آگاهانه یا ناخودآگاه بدن و حالات صورت است. زبان بدن تحت عنوان (Kinesics) شناخته می‌شود و برای اولین بار در سال ۱۹۵۲ توسط یک انسان‌شناس به نام ری بردویستل (Ray Birdwhistell) مورد استفاده قرار گرفت. در واقع‌، زبان بدن می‌تواند تأثیر زیادی در افکار و احساسات افراد، به خصوص در محل کار بگذارد. اما چقدر از ارتباطمان کلامی نیست و به زبان بدن اختصاص دارد؟

  • زبان بدن: ۵۵٪
  • کلمات: ۷٪
  • تُن صدا: ۳۸٪

در مجموع ۵۵٪ از ارتباطاتمان از طربق زبان بدن به دیگران منتقل می‌شود که نشان‌دهنده‌ی اهمیت بسیار آن است.

چگونه زبان بدن در محل کار بهبود دهیم؟

جالب است بدانید که زبان بدن یک رفتار عصبی غیرارادی نیست. مردم می‌توانند آن را بهبود بخشند. در اینجا هشت نکته ارائه شده است که به شما در توسعه زبان بدن در محیط کار و زندگیتان کمک می‌کند.

·         آگاه باشید

آگاهی را می‌توان «نیمی از فرآیند» دانست. با توجه به اینکه چه کاری انجام می‌دهیم و چه زمانی انجام می‌دهیم‌، می‌توانیم بهتر معنی آن را بفهمیم.

·         از همکاران خود بیاموزید

با ایزوپراکسیسم (Isopraxism)‌-قرار دادن آینه در برابر زبان بدن- می‌توان به نتایج شگفت‌انگیزی دست یافت. به افراد دیگر، به ویژه افرادی که شما آن‌ها را تحسین می‌کنید، نگاه کنید و اطلاعات مفیدی را از زبان بدنشان جمع‌آوری کنید.

·         به موقعیت بدن خود توجه کنید

همیشه از راه‌های مختلف به وضعیت بدنی خود توجه کنید. داشتن رفتاری دوستانه، درمقابل رفتار رسمی، تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت روابطتان خواهد گذاشت.

·         ارتباط چشمی برقرار کنید

چشم‌های افراد، همچون آینه‌ای، نشان دهنده روح افرادند. از نگاه کردن به افراد نترسید. با نگاه کردن، نه تنها اطلاعات زیادی را به طرف مقابل منتقل خواهید کرد؛ بلکه ممکن است چیزهای زیادی را نیز یاد بگیرید.

·         ریلکس بایستید

بالا نگه‌داشتن شانه‌ها نشان‌دهنده تنش در فرد است. ریلکس باشید، اما مطمئن شوید که زیاد از حد نیز حالت خمیده ندارید.

·         محکم دست بدهید

دست‌دادن، بیش از یک ژست ساده است. اگر نشسته‌اید، همیشه پیش از دست دادن از جای خود بلند شوید. حتما با طرف مقابل ارتباط چشمی برقرار کنید، به گرمی لبخند بزنید و محکم و با اراده دست بدهید، در این صورت حس اطمینان را به طرف مقابل منتقل خواهید نمود.

·         دستان خود را قابل رویت نگه دارید

دست‌های خود را در جیب خود نگه ندارید. اگرچه در این حالت احساس راحتی می‌کنید، اما می‌تواند حس دلزدگی یا اعتماد به نفس بیش از حد را بهه دیگری منتقل کند.

از سوی دیگر، نگه‌داشتن بازوها در پشت خود، نشانه اعتماد به نفس است. این حالت مناسب برای صحبت در مکان‌های عمومی است.

·         آرامش

استفاده از زبان بدن در محیط کار در ابتدا ممکن است بسیار غیرطبیعی باشد.با استفاده از تکنیک‌های فوق با گذشت زمان، می‌توانید پیام‌هایتان را به نحو احسن انتقال دهید.

بدن انسان بهترین تصویر روح انسان است.

– لودویگ ویتگنشتاین

  • زبان بدن هم در حیوانات و هم در انسان وجود دارد.
  • انگلستان، به همراه بخش بزرگی از شمال اروپا و آسیای دور، از نظر فرهنگی در دسته‌بندی «غیرتماسی» طبقه‌بندی می شوند. زیرا در این کشورها، روزانه تعامل فیزیکی بسیارکم است. در مقابل، خاورمیانه، آمریکای لاتین و جنوب اروپا از نظر فرهنگی در دسته‌بندی «فرهنگ‌های پرتماس» به حساب می‌آیند که در آن‌ها دست‌دادن بخش بزرگی از معاشرت است.
  • درحالی‌که از ژست (OK) به معنای «خوبه» یا «باشه» استفاده می‌شود، با این وجود در بعضی از مناطق اروپا، اگر از همین عبارت استفاده شود، نوعی توهین تلقی‌شده و نشان‌دهنده‌ی این است که شما چیزی نیستید. در برخی از کشورهای آمریکای جنوبی، این نماد در واقع یک ژست مبتذل است.

تصور کنید که برای مصاحبه شغلی وارد شرکتی شده‌اید و در اتاق جلسه منتظر فرد مصاحبه‌کننده هستید. در طول چند دقیقه‌ای که منتظر مصاحبه‌کننده هستید، شاید هزاران بار خودتان را در موقعیت شغلی مورد نظر تصور کرده‌اید که ناگهان فرد مصاحبه‌کننده وارد اتاق شده و با یک نگاه به شما می‌گوید: «شما مناسب این موقعیت شغلی نیستید…» آیا فکر کرده‌اید که او چگونه رمزگشایی زبان بدن را انجام داده است؟

این داستان گرچه بسیار غیرواقعی به نظر می‌رسد ولی موارد شبیه به این و با شدت کم‌تر بارها برای افراد در موقعیت‌های مختلف زندگی اتفاق افتاده و می‌افتد.

به گفته‌ی پتی وود (Patti Wood)، متخصص رمزگشایی زبان بدن و نویسنده کتاب زبان بدن: «وقتی ارتباط برقرار می‌شود، ممکن است شما تنها یک یا دو کلمه حرف بزنید، اما هزاران نشانه غیرکلامی را نیز بیان می‌کنید.» این نشانه‌های غیرکلامی که شامل همه چیز است از وضعیت شما گرفته تا بیان شما، در هر تعاملی بسیار مهم هستند؛ به خصوص در محل کار از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

حالات چهره

مناطق خاص صورت مانند چشم و دهان به طور خاص، برای رمزگشایی عبارات عاطفی اهمیت دارند. به طور کلی شش حالت متداول چهره وجود دارد:

  1. عصبانیت
  2. انزجار
  3. ترس
  4. خوشبختی
  5. غم
  6. تعجب

برخی از دانشمندان ادعا می‌کنند که تحقیر و خجالت نیز جزو حالات متدوال چهره‌اند.

  • چشم ها
  • باریک‌کردن چشمان، معمولاً نشانه‌ی نارضایتی یا دفع طرف مقابل است.
  • خیره نگاه‌کردن نشان دهنده‌ی ناراحت از طرف مقابل است.
  • قطع تماس چشمی با طرف مقابلمان، بدان معنی است که ما به او توجه نمی‌کنیم.
  • از طرف دیگر، توانایی برقراری تماس چشمی با طرف مقابل، به معنای داشتن اعتماد به نفس است.
  • پلک‌زدن مکرر می‌تواند به معنای این باشد که ما چیزی برای پنهان‌کردن داریم.

به طور متوسط هر فرد در هر ۴ ثانیه یک‌بار، یا حدوداً  ۱۵ بار در هر دقیقه پلک می‌زند. با این وجود، برخی از افراد ممکن است که به دلایل مختلفی هم‌چون ناراحتی‌های چشمی نظیر خشکی چشم بیش از این تعداد، پلک بزنند. از این‌رو نباید این تصور را داشت که هر کسی که بیش از حد پلک می‌زند عصبی است یا چیزی را از ما پنهان کرده است.

  • نگاه کردن به پایین می‌تواند نشانه تسلیم و احترام باشد، در حالی که نشان‌دهنده‌ی تواضع نیز است.
  • دهان

طبق مطالعات انجام شده، افرادی که در تشخیص احساسات خوب هستند، به جای نگاه کردن به چشمان طرف مقابل، بیش‌تر به دهان او نگاه می‌کنند.

  • لبخند نشان‌دهنده‌ی لذت و خنده نشان از لذت و خوش‌بختی بیش‌تر است که در چند ثانیه منتقل می‌شود.
  • لبخند‌نزدن می‌تواند به معنای ترس از انتقام جویی باشد. هم‌چنین می‌تواند نشانگر سرکوب باشد.
  • خمیازه می تواند نشان‌دهنده‌ی خستگی یا کمبود اکسیژن خون باشد.
  • لبخند با لب‌های بسته به حالت خط، نشانگر استرس و اضطراب است.
  • فشردن لب‌ها، نشان‌دهنده‌ی عدم پذیرش یا عدم اعتماد به نفس است.

حرکات

  • مشت‌کردن دست‌ها نشان‌دهنده‌ی عصبانیت یا اتحاد است.
  • نشان‌دادن انگشت شست رو به بالا اغلب به عنوان تأیید و انگشت شست رو به پایین به معنای عدم تأیید استفاده می‌شود ولی در برخی از فرهنگ‌ها، معنای توهین‌آمیز دارد.
  • بردن دست در مقابل دهان، نشان دهنده‌ی دروغگویی یا فریب است.
  • حرکات انگشت به دهان، نشان دهنده‌ی نیاز درونی برای اطمینان خاطر است.
  • ژست لمس بینی یک حالت پیچیده‌تر از ژست بردن دست در مقابل دهان است.
  • دست گذاشتن روی گونه (ستون‌زدن زیر سر) به این معناست که طرف مقابل حوصله‌اش سررفته است.
  • دست‌ها را در پشت قفل کردن ممکن است نشان‌دهنده‌ی این باشد که فرد احساس بی حوصلگی، اضطراب یا حتی عصبانیت می‌کند.
  • دست‌هایی که به طور موازی در پشت قرار می‌گیرند می‌تواند نشانه‌ی آماده‌بودن فرد باشد یا می‌تواند نشانه پرخاشگری او باشد.

موقعیت بدن

  • بازوهای متقاطع می‌تواند نشانگر این باشند که شخص گارد گرفته است.
  • روی هم انداختن پاها به صورت ضرب‌دری می‌تواند نشان‌دهنده‌ی این باشد که شخص احساس خستگی می‌کند و یا نیاز به حریم شخصی دارد.
  • باز‌کردن دو دست در طرفین بدن، نشان دهنده‌ی دوستی، صمیمیت و تمایل است.
  • دست به سینه بودن و قراردادن پاها به صورت صلیب، می‌تواند نشانه دشمنی، رابطه غیردوستانه و اضطراب باشد.

فضای شخصی

فاصله میان افراد در روابط کاری و شخصی، نقش مهمی در رمزگشایی زبان بدن ایفا می‌کند. اصطلاح (Proxemics)، که توسط انسان‌شناس ادوارد تی‌هال (Edward T. Hall) ایجاد شده است، به فاصله بین افراد در تعامل اشاره دارد. چهار منطقه مجزا وجود دارد که بیش‌تر مردم در آن فعالیت می‌کنند. آن‌ها به شرح زیراند:

تُن صدا

در واقع، تُن صدا تلفیقی از زبان گفتاری و زبان بدن است. فریاد‌زدن، لبخند زدن، مسخره کردن، انتخاب کلمات و… ممکن است معنای دیگری را نیز منتقل کنند که به تنهایی به معنای زبان گفتار یا زبان بدن نیست.

نتیجه گیری ، مهم نیست که در چه سطحی از فناوری باشیم، ارتباط چهره به چهره همیشه قدرتمند خواهد بود که به ما در برقراری ارتباط بهتر با دیگران و یا تفسیر آن‌چه ممکن است دیگران به منتقل کنند، به ما کمک خواهد کرد.

تُن صدا

در واقع، تُن صدا تلفیقی از زبان گفتاری و زبان بدن است. فریاد‌زدن، لبخند زدن، مسخره کردن، انتخاب کلمات و… ممکن است معنای دیگری را نیز منتقل کنند که به تنهایی به معنای زبان گفتار یا زبان بدن نیست.

نتیجه گیری ، مهم نیست که در چه سطحی از فناوری باشیم، ارتباط چهره به چهره همیشه قدرتمند خواهد بود که به ما در برقراری ارتباط بهتر با دیگران و یا تفسیر آن‌چه ممکن است دیگران به منتقل کنند، به ما کمک خواهد کرد.

منابع:

Why body language is important in the workplace

Understanding Body Language and Facial Expressions

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *