مسئولیت‌پذیری چیست؟

مسئولیت‌پذیری یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های هر فردی است و تاثیر بسیار زیادی در نوع نگرش دیگران نسبت به شخصیت و عملکرد فرد دارد. اگر در هر محیطی به عنوان فردی مسئولیت‌پذیر شناخته شوید، دیگران به گونه‌ی دیگری بر روی شما حساب خواهند کرد و به بیان ساده‌تر دیگران بیش‌تر به شما اعتماد می‌کنند. این جلب اعتماد سبب کسب موفقیت‌های بسیاری در زمینه‌های کاری و فردی خواهد شد. 

از طرفی وقتی مسئولیت‌پذیرتر باشید و دیگران به شما اعتماد کنند، علاوه بر ایجاد حس رضایت فردی، انرژی درونی شما را نیز دو چندان خواهد شد. همان طور که می‌دانید، افراد دارای انرژی درونی هستند که بخش قابل توجه‌ای از این انرژی، از افکار و احساسات فرد نشأت می‌گیرد و این افکار و احساسات بر عملکرد فرد تاثیرگذار بوده و رفتار او را می‌سازد. از این رو در این مقاله می‌خواهیم به ارائه‌ی راهکارهایی برای افزایش مسئولیت‌پذیری بپردازیم. پیش از ارائه راهکارها بهتر است تا تعریفی از مسئولیت‌پذیری ارائه دهیم.

مسئولیت‌پذیری یکی از ویژگی‌های کلیدی مدیر محصول خوب است، اگر شما هم علاقمند هستید وارد دنیای مدیریت محصول شوید، دوره مدیریت محصول بانا همراه شماست.

تعریف مسئولیت‌پذیری

مسئولیت‌پذیری (Responsibility) به عنوان تعهدی درونی از سوی فرد برای انجام مطلوب تمامی فعالیت‌هایی است که به وی سپرده شده است.

مسئولیت افکار، احساسات، کلمات و اعمال خود را بر عهده بگیرید.

مسئولیت زندگی خود را به عهده بگیرید. این عبارت بدان معناست که مسئولیت قدرت تفکر، احساسات، صحبت و عمل خود را بر عهده بگیرید. زیرا شما زندگی خود را با افکار، احساسات، کلمات و اعمال خود ایجاد می‌کنید.

شما مسئولیت انجام کارهایی را قبول می‌کنید که انجام آن را منطقی بدانید که این منطق نیز از افکارتان نشأت می‌گیرد. این بدان معنی است که هیچ کسی نمی‌تواند شما را مجبور به فکر کردن، احساس کردن، گفتن یا انجام هر کاری کند. هیچ کس نمی‌تواند دکمه‌های وجودی شما را فشار دهد، زیرا شما سازنده آن دکمه‌ها هستید! به همین روش، شما نمی‌توانید طرز تفکر دیگران و رفتار آن‌ها را کنترل کنید.

دیگران را قضاوت نکنید.

دست از قضاوت کردن و سرزنش کردن شریک زندگی، همکاران، والدین و حتی اقتصاد بردارید. سرزنش، شما را در حالت قربانی نگه می‌دارد و شما نمی‌توانید برای رفع مسائل به خوبی فکر کنید.

وقتی جلوی سرزنش بگیرید و مسئولیت کارها را بپذیرید، از وضعیت قربانی به پیروزی تغییر می‌کنید. در این صورت می‌توانید وضعیت را بررسی کرده و تصمیم بگیرید که چه کاری را می‌ خواهید انجام دهید.

بهتر است تا از خود بپرسید:

نقش من در این مسئله چیست؟

مسئولیت پذیری چیست؟ چگونه فردی مسئولیت پذیر باشیم؟


برای مسئولیت‌پذیری بیشتر، شکایت را متوقف کنید.

شکایت کردن شکل دیگری از سرزنش کردن و تبدیل شدن به وضعیت قربانی است که گویی انتخاب دیگری ندارد. با کم‌تر شکایت کردن و در مقابل قبول مسئولیت، می‌توانید روی کمبودها، اشتباهات یا اتفاقاتی که برای شما رخ دهد، تمرکز کنید. یکی از تاثیرات این نکته این است که به شما کمک می‌کند تعارضات در محل کار  و نیز زندگی شخصی خود را به خوبی مدیریت کنید.

مطالعه بیشتر: نحوه‌ی تبدیل شدن به یک مدیر محصول موفق در سال 2024


هر حرفی را به خودتان نگیرید.

به فرض اینکه دیگران در مورد شما حرفی زده باشند. باز هم بهتر است این را در نظر بگیرید که طرز تفکر افراد با یکدیگر متفاوت است و نمی‌توانید انتظار داشته باشد که همه افراد دقیقا همانند شما فکر کنند. پس بهتر است تا هر نوع حرفی را به خودتان نگیرید و بی‌تفاوت باشید، شاید فرد منظور خاصی نداشته باشد. اهمیت دادن بیش از حد به هر صحبتی موجب جذب احساسات منفی در شما خواهد شد و این احساسات منفی، انرژی درونی را کاهش خواهد داد. ارتباط موثر یکی از مهارت‌های نرم است که می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند، در تعامل با اطرافیان خود احساس خوبی داشته باشید.

خودتان را خوشحال کنید.

با قبول مسئولیت انجام کارها و جلب اعتماد سایرین، خودتان را خوشحال کنید. برای این کار بهتر است که در ابتدا به این باور برسید که خوشبختی چیزی از بیرون نیست و آن را باید در درون خود جست‌وجو کنید.

خوشبختی یک تصمیم است و دروازه شادی، قدردانی است. درون دفترچه‌ای تمامی مواردی که بابت آن‌ها از دیگران سپاسگزارید را یادداشت نمایید. مطمئنا موارد بسیاری برای سپاسگزاری و خوشحال کردن خود خواهید یافت. 

همچنین، کارهایی را انجام دهید که باعث خوشبختی شما شود. موسیقی مورد علاقه خود را گوش دهید، به خودتان برسید، خلاقیت خود را ابراز کنید، به دیگران مهربانی کنید و سایر موارد.

از خود بپرسید:

چه چیزی می‌تواند مرا خوشحال کند؟

در لحظه زندگی کنید.

زندگی همین حالا است. اکنون فقط یک لحظه است. گذشته به تاریخ پیوسته است و آینده نیز در هاله از رمز و رازها قرار دارد. بنابراین فقط همین لحظه وجود دارد، آن را دریابید. مسئولیت این لحظه را بر عهده بگیرید و از آن نهایت استفاده را ببرید. پائولو کوئلیو در زندگی‌نامه خود چنین نوشت:

دروازه‌بان اندیشه‌های خود باشید و از بازگشت مجدد افکاری از میان ۶۰۰۰۰ فکر دیروز که در زندگی‌تان بی‌تاثیرند، خودداری کنید.

در هر لحظه افکار خود را با دقت انتخاب کنید و در لحظه فکر کرده و افکارتان را حس کنید. در اینصورت می‌توانید تفکرات بی‌ربط را از بین ببرید و به معنای واقعی کلمه در لحظه زندگی کنید.

بهتر است تا از خود بپرسید:

آیا من در لحظه فکر می‌کنم و اگر چنین است چه می‌خواهم؟

مسئولیت پذیری چیست؟ 9 گام برای افزایش مسئولیت پذیری چیست؟

برای خود حق انتخاب قائل شوید

شما قدرت انتخاب دارید. در واقع ، شما همیشه در حال انتخاب کردن هستید، چای یا قهوه، لباس قرمز یا لباس سیاه، موهای بلند یا کوتاه، یوگا یا والیبال، حتی با انتخاب نکردن نیز شما در حال انتخاب کردن هستید.

با داشتین چنین ذهنیتی، انتخاب‌های هدفمندتری خواهید داشت. پس تصویری برای زندگی، تجارت، روابط کاری، سلامتی، ثروت و… برای خود بسازید. همینطور داشتن یک برنامه‌ توسعه فردی می‌تواند مسیر شما در بهبود‌ مهارت‌های نرم و حرفه‌ای‌تان هموار کند. 

احساس آرامش و اطمینان داشته باشید

وقتی مسئولیت زندگی و تجربه خود را به عهده می گیرید، با آرامش و اطمینان خاطر بیشتری زندگی خواهید کرد، زیرا می‌دانید که به طور آگاهانه مسئولیت موارد را بر عهده داشته و می‌توانید بهترین پاسخ را به هر مورد انتخاب نمایید. یکی از مهمترین مواردی که باعث می‌شود احساس آرامش و رضایت از زندگی خود داشته باشید، شغل شماست. اگر مسیر شغلی خود را براساس توانایی‌ها، علاقه و ویژگی‌های شخصیتی خود انتخاب کنید، سطح رضایت شما از زندگی افزایش پیدا می‌کند. 

 

مسئولیت پذیری

به دنبال خوبی‌ها در افراد باشید.

جمله‌ای وجود دارد که می‌گوید: ما خود را با اهداف‌مان خود قضاوت می‌کنیم و دیگران را با رفتارشان.

عادت جدیدی را در پیش گیرید، از این پس در دیگران هدف از رفتارشان را به دست آورید. بنابراین علت رفتار افراد را درک کرده و کمتر قضاوت می‌کنیم.

یک روش عالی این است که برچسب‌هایی را که به دیگرا زده‌ایم، برداریم تا بتوانیم بهتر درموردشان فکر کنیم. یکی دیگر از اقدامات، به طور موثر به دیگران گوش دهیم تا به درک متقابلی برسیم به جای اینکه صرفا به دیگران گوش دهیم تا پاسخی را بدهیم.

این امر سبب می‌شود تا گفت‌و‌گوهای مسئولانه‌تری داشته باشید. زیرا شخصی که با او صحبت می‌کنید از توجه شما نسبت به خودش قدردانی کرده، اعتماد میان شما افزایش یافته و منجر به حمایت کردن از شما خواهد شد.

یکی از مواردی که می‌تواند به شما در شناخت خود و آگاهی از شخصیت و ویژگی‌های رفتاری‌تان کمک می‌کند،‌ ارزیابی خود است. با شناخت خود،‌ می‌توانید هدف‌گذاری را در زندگی شخصی و کاری‌تان به بهترین شکل انجام دهید و در تصمیم‌گیری‌های دشوار، یک راهنما در کنار خود دارید. برای انجام ارزیابی خود بانا تیم همراه شماست. 

جمع بندی

مسئولیت پذیری به معنای قبول مسئولیت و انجام وظایف به درستی و به موقع است. در این مقاله، به توضیح 9 گام برای افزایش این مهارت ارزشمند در زندگی پرداختیم. مسئولیت پذیری به دانش و آگاهی شخص درباره وظایف و نقش هایش وابسته است و یکی از مهارت‌های مهمی است که در توسعه فردی و رشد شخصی شما تاثیرگذار است. همینور یکی از مهارت‌های نرم است که اگر در طراحی مسیر شغلی خود باید به آن توجه کرد. افرادی که این مهارت را دارند، توانایی تعیین اولویت برای کارها را دارند و مسئولیت خود را به درستی به عهده می‌گیرند. آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که در شرایط مختلف چه وظایفی باید انجام دهند و در مقابل تصمیماتی که ممکن است به آن‌ها واگذار شود، مسئولیت پذیرانه عمل می‌کنند.  در نهایت، مسئولیت پذیری یک مهارت برجسته است که افراد را قادر می‌سازد به طور مؤثر و با اعتماد به نفس وظایف خود را انجام دهند و نقش موثری در محیط کار یا زندگی خود ایفا کنند.
منابع

9ways to take responsibility for your life

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .