وقتی عبارت «مدیریت پروژه» را می‌شنوید چه تعریفی از آن در ذهن شما نقش می‌بندد؟

مدیریت پروژه تعاریف مختلفی می‌تواند داشته باشد و تصورات متفاوتی را در ذهن شما ایجاد کند. چرا که یک «پروژه» در زمینه‌های بسیار متفاوتی از فنون مهندسی و تکنولوژی تا علوم انسانی تعریف می‌شود و یک «مدیر پروژه» می‌تواند یک توسعه دهنده نرم‌افزار، یک مهندس هوش مصنوعی، یک طراح صنعتی و یا مترجم یک گزارش سالانه باشد. در کل می‌توان گفت که یک پروژه شامل فعالیت‌هایی است که در نهایت و بعد از طی کردن مراحلی به ایجاد یک محصول، خدمت یا نتیجه‌ای ‌منحصر به فرد می‌انجامد. یک پروژه ویژگی‌ها و مراحل گوناگونی دارد که دانستن این ویژگی‌ها و آگاه بودن از مراحل آن به پیشبرد بهینه و دستیابی به نتیجه‌ی مطلوب آن کمک بسزایی می‌کند.

هر پروژه یک یا چند هدف دارد که برای دستیابی به این هدف‌ها “کیفیت نتیجه” باید در اولویت قرار بگیرد. از نقطه‌ی شروع فرآیند پروژه، مسائل بسیاری مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ زمان لازم جهت انجام کارها، مقیاس پروژه و همچنین هزینه‌ها پیش‌بینی می‌شود و حتی امکان احتمال شکست نیز در مراحل مختلف داده می‌شود. از جمله روش‌هایی که یک پروژه را می‌توان با آن مدیریت کرد دو روش آبشار (سنتی) و روش چابک هستند. در روش سنتی یک مدیر پروژه وجود دارد، همه‌ی جوانب کار از ابتدا برنامه‌ریزی می‌شود و وقتی همه مراحل به اتمام رسید، تست درستی پروژه انجام می‌شود. در واقع آزمون و خطای این روش در انتهای آن به وقوع می‌پیوندد و فرآیند کاملا خطی است. در مدیریت پروژه به سبک چابک هر مرحله ویژگی‌های خود را دارد و آزمون و خطای آن در همان مرحله و در حین پیشبرد پروژه انجام می‌شود. در این روش تیم پروژه به صورت مستمر خود را ارزیابی می‌کنند و ممکن است هرزمان تغییر مسیر دهند تا شرایط را متناسب با نیاز لحظه، به اقتضای زمان و وضعیت موجود تغییر دهند.

 برای مدیریت یک پروژه به سبک چابک دو متد Scrum  و Kanban وجود دارد که هرکدام چارچوبی با جزئیات دقیق در مورد اینکه کارها در پروژه چگونه باید انجام شود، به شما می‌دهد. همچنین برای مدیریت یک پروژه ابزارهای متنوعی از جمله Redmine ، Asana ، Jira و Trello وجود دارد که بنا به کارکرد و تعداد کاربرهای آن می‌توان از آنها استفاده کرد.

در این بخش توضیحی بسیار کلی در مورد مدیریت یک پروژه ارائه دادیم تا شما با مفهوم کلی یک پروژه آشنا شوید و روش های موجود برای اداره و کنترل هرچه بهتر یک پروژه را بشناسید. اینکه شما در هر پروژه‌ای که به عهده می‌گیرید از چه سبک، روش، چارچوب و ابزاری استفاده می‌کنید کاملا به خود شما، مقیاس و موضوع پروژه بستگی دارد. انتخاب شما برگرفته از تجربه و دانش‌تان در این زمینه است و هر چه اطلاعات خود را در مورد مسائل و پیچیدگی‌های خاص یک پروژه بالا ببرید، مدیر پروژه موفق‌تری خواهید بود.

اگر به دنبال ارتقای شغلی در حوزه مدیریت محصول هستید،‌ دوره مدیریت محصول بانا به شما کمک می‌کند!

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *