انتخاب رشته یکی از تصمیمهای مهم در زندگی هر فرد است که تاثیر بسزایی در زندگی آینده و مسیر شغلی افراد میگذارد. یکی از چالشهای بزرگ موقع انتخاب رشته، عدم آگهی از آینده و بازار کار رشتههای تحصیلی و تعداد بالای اطلاعات اشتباهی که در سراسر اینترنت وجود دارد که موجب سردرگمی افراد میشود.
تجربه همیشه یکی از ابزارهای کمکی در هنگام تصمیمگیریهای سخت است. استفاده از تجربیات افرادی که این مسیر را طی کردهاند در فرایند انتخاب رشته به افراد این کمک را میکند که با دید باز و داشتن اطلاعات از نتایج تصمیمشان در آینده، بهترین انتخاب را انجام دهند. در همین خصوص، گزارش 10 هزار روز، حاصل نگاهی داده محور به انتخاب رشته در ایران است که به متقاضیان انتخاب رشته کمک میکند با استفاده از این گزارش، تصمیمات بهتری بگیرند.
پاسخدهندگان گزارش انتخاب رشته:
برای تهیه گزارش انتخاب رشته مجموعا 3108نفر شرکت داشتند که براساس برخی پارامترها مثل حداقل تحصیلات کارشناسی، تعداد نتایج ثبتشده صحیح به عدد 2269 میرسد. چراکه یکی از پیشنیازهای پاسخ به این نظرسنجی داشتن تجربه زیسته انتخاب رشته بود. در ادامه این گزارش به بررسی دیتا میپردازیم.
- نسبت زن و مرد
برای هدفمند بودن گزارش انتخاب رشته تلاش شده به نسب زن به مرد در جامعه که 50 به 50 است، برسیم اما آمار در این بخش 39درصد زن و 61 درصد مرد هست. - سن پاسخدهنگان:
وضعیت تحصیلی
برای تهیه گزارش انتخاب رشته تلاش کردیم از تمام گروههای تحصیلی در مقاع مختلف استفاده کنیم که در نمودار مقابل مشاهده میکنید
استان محل سکونت
استان محل تحصیل
جالب است بدانید از پاسخدهنگان گزارش انتخاب رشته، 60 درصد آنها در دانشگاه دولتی، 22 درصد در دانشگاه آزاد، 7 درصد در دانشگاه پیام نور، و 6درصد در دانشگاه غیرانتفاعی و 4 درصد دانشگاه علمی کاربردی تحصیل کردهاند.
نکته جالب دیگر، 67 درصد از پاسخدهندگان در مقاطع تحصیلات تکمیلی در رشتهای متفاوت ادامه تحصیل دادهاند.
هدف از ادامه تحصیل دکتری چیست؟
گزارش انتخاب رشته نشان میدهد که بیش از 22 درصد از پاسخ دهندگان به دلیل پیوستن به اعضای هیئت علمی دانشگاه وارد این مقطع شدهاند. این در حالی است که 13 درصد از افراد، هدف از ادامه تحصیل دکتری را در یافتن کار با درآمد بالاتر میدانند. در این میان 13 درصد نیز تنها افزایش دانش خود، 11 درصد برای ادامه تحصیل در خارج از کشور، 11 درصد برای پیدا کردن کار و 9 درصد نیز برای نرفتن به خدمت سربازی در آقایان، تحصیل دکتری را انتخاب کردهاند.
54 درصد از پاسخدهندگان از انتخاب رشتهی خود رضایت داشتتند. که این رضایت براساس جنسیت به صورت زیر است:
رضایتمندی دانشجویان
در گزارش انتخاب رشته، افراد در حال تحصیل 64 درصد از رشته تحصیلی خود رضایت داشتند. این آمار در حالی است که این عدد برای فارغالتحصیلان 45 درصد است. این آمار نشان میدهد هرچه قدر افراد به مقاطع بالاتر میروند، میزان رضایت آنان از رشته تحصیلی خود کمتر میشود!
دلیل نارضایتی دانشجویان از رشته تحصیلی خود چیست؟
هرچه قدر که داشنجویان از فضای آکادمیک دانشگاه فاصله میگیرند و به سمت بازار کار میروند، میزان رضایت از رشته تحصیلی کاهش مییابد. چراکه واقعیتهای بازار کار با فضای آکادمیک تحصیل متفاوت است. حال اهمیت انتخاب رشته بیشتر از پیش برای ما روشن است، هرچه قدر افراد زودتر با واقعیتهای بازار کار مواجه شوند، تصمیمات درستی برای انتخاب رشته میگیرند. در این راستا بانا تلنت یک ابزار خیلی کاربردی است که با هوش مصنوعی به شما شغلهایی را پینشهاد میدهد که متناسب با علایق و توانمندیهای شماست.
پر طرفدار ترین رشته تحصیلی در ایران
اهمیت منابع و مشاوره در انتخاب رشته چیست؟
بهترین مشاوره انتخاب رشته کیست؟
براساس نتایج پاسخدهندگان گزارش انتخاب رشته، بیشتر متقاضیان انتخاب رشته، خانواده و دوستان را برای مشاوره انتخاب میکنند.
این در حالی است که آنان به ترتیب مشاورین تحصیلی، محتوای اینترنتی و مشاوره مدرسه را ترجیح میدهند!
تاثیر مشاوره و منابع در انتخاب رشته چیست؟
همانطور که مشاهده میکنید، از نگاه پاسخدهندگان مشاور مدرسه و سایر مشاورین تحصیلی بدترین تاثیر را در فرایند انتخاب رشته تحصیلی دارند.
اما منابعی مثل کارفرمایان که ارتباط تنگاتنگی با بازار کار دارند، برای انتخاب رشته بسیار مفید واقع شدهاند.
بهترین منابع و مشاور انتخاب رشته تحصیلی کیست؟
باتوجه به نتایج در این گزارش، بهترین مشاور انتخاب رشته تحصیلی کسی است که دید درستی از بازار کار و محتوای رشتهی مورد نظر دارند. این بدان معنی است که انتخاب مشاوره و استفاده از منابع برای داشتن رضایت از رشته تحصیلی و پیداکردن کار، بسیار تاثیرگذار است. این گزارش نشان میدهد افرادی که هیچ مشاوری برای انتخاب رشته نداشتهاند، کمترین میزان رضایت را از رشته تحصیلی خود دارند.
اهمیت بازار کار در انتخاب رشته چیست؟
در ابتدای گزارش بررسی کردیم که بازار کار نقش تعیین کننده در تصمیمگیری برای ادامه تحصیل دارد. همچنین دیدیم که افرادی که انتخاب رشته خود را براساس نیاز بازار کار انجام دادهاند، بیشترین رضایت را از رشته تحصیلی خود داشتهاند. در ادامه اشاره شد که کارفرمایان و اطلاعات مربوط به بازار کار، منابع قابل اعتماد برای انتخاب رشته هستند. با این وجود میتوان گفت بازار کار بخش جدایی ناپذیر انتخاب رشته است!
چند درصد از پاسخدهندگان سابقه کار مرتبط با رشته تحصیلی دارند؟
در میان پاسخدهندگان گزارش انتخاب رشته تحصیلی،41 درصد از افراد سابقه کار مرتبط با رشته خود داشتند. اگر بخواهیم بررسی کنیم که چند درصد از افراد شاغل از بازار کار رشته خود رضایت دارند، این آمار به 44 درصد می رسد.
براساس این گزارش تنها 30درصد از پاسخدهندگان در زمان انتخاب رشته، نسبت به بازار کار رشتهي خود آگاهی داشتهاند!
آیا شناخت از بازار کار در انتخاب رشته اهمیت دارد؟
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید، شناخت از بازار کار تاثیر غیر مستقیمی در میزان رضایت از رشته تحصیلی دارد. در این نمودار مشخصص است که افرادی از بازار کار شناخت دارند، 88 درصد از انتخاب رشته خود رضایت دارند. نکتهای که باید به آن توجه شود این است که شناخت بازار کار، فعالیت آسانی نیست و باید منابع و شرایط طوری فراهم شود که دانشآموزان کنکوری و متقاضیان انتخاب رشته، بتوانند یک روز کاری در کنار افرادی که در آن بازار کار فعال هستند، تجربه کنند.
عوامل منجر به انتخاب رشته بد چیست؟
عواملی زیادی در انتخاب رشته تاثیر گذارند. اما به طور کلی شناخت مهمترین عاملی است که در این انتخاب به شما کمک میکند. هر چه قدر که موقع انتخاب رشته، انتخاب شغل آگاهی بیشتری از رشته و بازار کار داشته باشیم، انتخاب دقیقتری میکنیم.
جمع بندی:
در این گزارش منابع و مشاورههای انتخاب رشته را بررسی کردیم. فهمیدیم که این منابع ارتباط نزدیکی با بازار کار و محتوای رشته دارند. بازار کار تعیین کنندهترین عامل اثرگذار در رضایت از انتخاب رشته است.
مهمترین عامل کمک کننده در این فرایند خودشناسی و شناخت خود از محتوای رشته تحصیلی میتواند منجر به انتخاب رشته خود شود. در این مسیر برای طراحی مسیر شغلی، خدمت جدید بانا به شما کمک میکند پیشنهادات شغلی مناسب با شخصیت و تونمندیهای خود را پیدا کنید برای دریافت گزارش خود کافیه از لینک زیر اقدام کنید.
بدون دیدگاه